پولیپ بینی چیست؟
پولیپ بینی در واقع التهاب شدید مخاط بینی و سینوسهاست که در واقع بر اثر تورم شدید به صورت توده و تومور درمیآید، اما باید در نظر داشت که تومور نیست. از نظر طب سنتی بیشتر غلبه بلغم موجب بوجود آمدن پولیپ است ، ولی در طب کلاسیک عوامل دیگری را دخیل می دانند.
پولیپهای بینی متعدد هستند و منشاء آن، بیشتر از سینوسهاست و انواع یک طرفه و دو طرفه دارد ولی بیشتر آنها، دو طرفه است. عوامل قارچی در ایجاد عفونتهای مکرر نقش دارد. عفونتهای مکرر موجب پولیپ و خود پولیپ هم موجب عفونتهای مکرر خواهد شد؛ همچنین زمینههای ژنتیکی در ایجاد پولیپ مؤثر است، اما اثر آنها مستقیم نیست. از نظر طب کلاسیک، درمان پولیپها جراحی است؛ گرچه ابتدا سعی میشود با درمان طبی کنترل شود، اما در بسیاری از موارد، پولیپ ریشهکن نمیشود و حتی بعد از جراحی نیز ممکن است برگردد. وقتی درمان دارویی جواب نمیدهد و در مواردی که این پولیپها عوارضی مانند فشار در حفره چشم ایجاد میکنند، باید جراحی انجام شود.
علائم پولیپ بینی:
– شایعترین علامت ابتلاء به پولیپ بینی، گرفتگی بینی است
– خروج ترشحات از بینی و پشت گلو (چه به صورت آبکی و چه چرکی)
– ایجاد سردرد بر اثر بستهشدن سینوسها
– گاهی خونریزی بینی
– درد دندان های بالایی
– خرخر شبانه
– وقفه تنفسی هنگام خواب و در موارد شدید
– ازدست دادن حس چشایی
– کاهش ویا ازدست دادن حس بویایی
– احساس فشار در بالای پیشانی وصورت
– فشار به حفره چشم و بیرونزدگی چشم، از علائم دیگر آن می باشد.
پولیپ بینی، بیماری نادری نیست و زیاد دیده میشود، ولی متأسفانه با انحراف بینی و بزرگ شدن شاخکهای بینی، اشتباه گرفته میشود که باید گفت در دو مورد آخر، اجزای طبیعی بینی هستند که بزرگ میشوند، در حالیکه پولیپ، بافت غیرطبیعی بینی است.
آلرژی، آلودگی هوا و سرماخوردگی در عود پولیپهای بینی مؤثرند و این عود کردن، بیشتر در فصول بهار و پاییز رخ میدهد.