راهنمای انجام معاملات ملکی
یکی از مهمترین قراردادهایی که عموم افراد جامعه در طور عمر خود بارها با آن روبهرو میشوند، قراردادهای راجع به املاک مانند؛ زمین (مسکونی، صنعتی، کشاورزی) املاک مسکونی (خانه، آپارتمان، ویلا) املاک تجاری (دفتر، مغازه، کارگاه) است.
بهطورکلی، املاک در دسته اموال غیرمنقول قرار میگیرند، به این معنا که اموالی هستند که قابل جابهجایی بدون آسیب زدن نمیباشند، به همین دلیل دارای قواعد حقوقی خاص خود هستند.
بنابراین هرکسی که مبادرت به خریدوفروش ملکی میکند باید با نکات اولیه و مهمی در خصوص این قراردادهای راجع به املاک آشنا باشد ولی متأسفانه به دلیل عدم آشنایی عمده افراد با نکات حقوقی در معاملات ملکی، اختلافات زیادی در این امور به وجود میآید که منجر به پروندههای متعددی در مراجع قضایی میشود.
قولنامه
قولنامه نوشتهای اغلب عادی است که نشاندهنده توافق بر وقوع عقدی در مورد موضوعی معین است که ضمانت اجرای تخلف از آن نیز پرداخت مبلغی بهطرفی که به تعهداتش عمل کرده است.
قولنامه زمانی تنظیم میشود که با توجه به شرایط، مقدمات اولیه یا پول کافی برای خرید وجود ندارد یا اینکه فروشنده بسیاری از کارهای دارایی را بهطور کامل انجام نداده است، در این شرایط قراردادی عادی میان طرفین تنظیم میشود و در آن متعهد میشوند که در زمان و مکان مشخصی حضور یافته و با شرایط تعیینشده در قرارداد، معامله را انجام دهند و درصورتیکه هر از طرفین به تعهدات خود عمل نکند، باید مبلغی را بهعنوان وجه التزام بهطرف دیگر پرداخت کند
قولنامه باید در سه نسخه تنظیمشده و تا حد امکان از تنظیم قولنامههای دستی و بدون شروط مناسب و کافی پرهیز شود.
درصورتیکه قولنامه در دفتر معاملات ملکی تنظیم میشود باید علاوه بر امضای فروشنده و خریدار، مهر و امضای صاحب بنگاه و امضای دو نفر بهعنوان شاهد در آن درج شود. همچنین باید بررسی شود که مشاور املاک مزبور، از اتحادیه مربوطه مجوز داشته باشد.
پیش از امضای قولنامه بررسی کنید که مشخصات مورد معامله با آنچه در سند ذکرشده است مطابقت داشته باشد و ملک را حتماً مشاهده کنید تا از مورد رهن و وثیقه نبودن آن اطمینان حاصل نمایید.
درصورتیکه امضاکننده قولنامه وکیل یا نماینده مالک است، اطمینان حاصل کنید که نمایندگی او قانونی بوده و حق امضا در این مورد خاص را داشته است.
درصورتیکه مورد معامله از طریق ارث به فروشنده رسیده است، گواهی انحصار وراثت و تسویهحساب مالیات بر ارث را مشاهده نمایید.
اگر مالکان متعدد باشند، تمامی آنان باید قولنامه را هنگام تنظیم امضا کنند مگر اینکه به یک نفر وکالت در فروش داده باشند.
نکتهی آخر اینکه درصورتیکه قولنامه بهطور صحیح تنظیمشده باشد میتواند حامی حقوق افراد بوده و به استناد آن حقوق خود را از دادگاه مطالبه کنند تا با توجه به تخلف هر یک از طرفین و مفاد قولنامه، فروشنده را مجبور به تنظیم سند رسمی کرده و یا خریدار را مجبور به جبران خسارات فروشنده کند.
شامل مشخصات فروشنده و خریدار است.
این ماده ۷ بند به شرح زیر دارد:
این ماده دارای ۶ بند به شرح زیر است:
در پایان و در قسمت توضیحات، مواردی که در متن قرارداد ذکر نشده و موردتوافق طرفین بوده ذکر میشود که میتوان شامل شرایط بهموقع آماده نشدن سند، نصب تجهیزات و … باشد.
۱- احراز هویت طرف مقابل از طریق مدارک شناسایی معتبر.
مطابق ماده ۴۶۶ قانون مدنی:
۱- مطابق ماده ۲ قانون روابط موجر و مستأجر مصوب ۱۳۷۶ شرایط تنظیم قرارداد اجاره بهصورت زیر میباشد:
۱- تضمین امنیت معاملات: بهمحض صدور کد رهگیری، کد پستی ملک مورد معامله در سامانه ثبتشده و تمامی بنگاههای مسکن و املاک که به این سامانه متصل هستند متوجه فروش این ملک میشوند تا از فروش یک ملک به چندین نفر جلوگیری شود.
لطفا نظر خود را بنویسید