تشخیص مزاج / گرم مزاجید یا سرد مزاج؟
● ۹ مزاج داریم نه ۴ تا!
گرمی و سردی براساس مزاجهاست. آنچه بهعنوان مزاج در طب سنتی بیان میشود و مبتنی بر ارکان اربعه است که ۹ مزاج است اما بیشتر مردم فکر میکنند ما فقط ۴ مزاج داریم! این مزاجها ممکن است در اثر کنش عوامل داخلی، خارجی و روانی یک شخص و مسائلی مثل فصل، سن، جنسیت، مکان زندگی و حالتهای روانی تحتتاثیر قرار بگیرد و دگرگون شود. به طور کلی مزاج میتواند اکتسابی باشد یا مزاجی که فرد با آن زاده شده است.
مزاجها عبارتند از: ۱) گرم ۲) سرد ۳) خشک ۴) تر ۵) گرم و خشک ۶) گرم و تر ۷) سرد و تر ۸) سرد و خشک ۹) مزاج معتدل
اگر بخواهیم بیشتر با مفهوم سردی و گرمی آشنا شویم، بهتر است درباره علایمی که در مزاج ذاتی فرد مدنظر قرار میگیرد، صحبت کنیم. مثلا تری و خشکی مهم است اما آنچه برای حفظ سلامت و درمان بیشتر مدنظر قرار میگیرد، گرمی و سردی است
● چگونه بفهمیم مزاجمان چیست؟
نشانههای کلی که در طب سنتی برای اینکه فردی را در گروه سرد یا گرممزاج قرار دهیم به آنها توجه میکنیم، ۱۰ مورد است. این ۱۰ نکته، طیفی از حالتهای ظاهری یک فرد و رفتارهای او را دربرمیگیرد و با توجه به آنها مزاج شخص و نوع درمان مناسب تعیین میشود.
● مزاج و حالت روانی
توجه حالتهای روانی در تشخیص مزاج کمککننده است. معمولا افراد گرممزاج زود عصبانی و برانگیخته میشوند، به نظر دیگران در مورد خودشان توجه نمیکنند، با جرات و جسارت کارهای جدید را شروع میکنند، زیاد حرف میزنند، سرعت و روانی کلام زیادی دارند و صدایشان بلند است اما در افراد سردمزاج برعکس این حالتها مشاهده میشود.
افرادی که مزاجشان گرم و تر است، معمولا شجاع، جسور و خونگرم هستند. رطوبتی که همراه با گرما میشود، باعث میشود بتوانند راحت با دیگران ارتباط برقرار کنند. افراد سردمزاج اما کمسخن و پراحتیاط هستند و تأنی در کلام دارند. آنها میتوانند آرام و بدون عجله کارها را انجام دهند.
● گرممزاجها گرمی نخورند، سردمزاجها سردی!
اینکه بعضی میگویند افراد گرممزاج نباید گرمی بخورند و برای سردمزاجها خوراکیهای سرد خوب نیست، غلط است. در حالت تعادل، یعنی وقتی فرد دچار سوءمزاج نیست، فرد میتواند حتی در صورتی که گرممزاج باشد و به خوردن خوراکیهای شیرین و گرم متمایل، این خوراکیها را در حد اعتدال مصرف کند، اما در حالت بیماری، برنامه درمانی در نظر گرفته میشود.
این اعتقاد غلط گاهی باعث بروز مشکلات اساسی هم میشود. مثلا فرد گرممزاج است و در حالت متعادل ولی به تشخیص خود، برای متعادل کردن گرمی! شروع به خوردن غذاهای سرد میکند. ادامه این کار به مدت طولانی باعث میشود ببینیم مزاج بیمار گرم است ولی به علت در پیش گرفتن این رویه غلط، دچار مزاج سرد شده است. معمولا درمان چنین اشخاصی هم مشکل است.
● تغییر مزاج ممکن است
امکان تغییر ناگهانی مزاج وجود ندارد اما گاهی به مرور به علت تغذیه نادرست و تحتتاثیر خواب و بیداری، حالتهای روانی و… امکان دارد غلبه اخلاط سرد اتفاق بیفتد.
فرض کنید برای آدم گرم و تری حوادث ناخوشایندی رخ دهد؛ مثلا در کنکور قبول نشود، تصادف کند و نزدیکانش را در یک روز از دست بدهد و… در این حالت نمیتوان انتظار داشت در حالت تعادل مزاج باشد! معمولا چنین کسانی دچار سوءمزاج سرد و خشک میشوند.
● علایم اورژانسی مزاج
تشخیص مزاج با این معیارها به قول سعدی، سهل ممتنع است. هر کدام از این معیارها وزن جدایی دارد و همسنگ نیستند اما اگر کسی بخواهد برنامهای برای خودش بریزد و مزاجش را تا حدودی تشیخص دهد، بهتر است به دو مورد بیشتر توجه کند؛ اول، تاثیرپذیری از غذای گرم و سرد و دوم، تاثیرپذیری از هوای گرم و سرد.
یعنی اگر فردی خوراکی سردی مثل خیار، ماست، گوجهفرنگی و… خورد و دچار ضرر و مشکلی مثل افت فشارخون، ضعف، کندی ذهن و… شد، باید بداند در مرحله اول سردمزاج است و باید مراقب آنچه میخورد، باشد اما اگر فردی مادهغذایی گرمی مثل فلفل یا زنجبیل خورد و دچار مشکل شد، مثلا کهیر زد، باید بداند در گروه گرممزاجهاست و لازم است مراقب باشد.
علاوه بر این، معمولا افراد گرممزاج تمایل دارند در جای خنک (نه خیلی سرد) قرار بگیرند و افراد سردمزاج ترجیح میدهند در مکانی باشند که گرمای ملایمی داشته باشد.
● از کجا بفهمیم خوراکیای گرم است یا سرد؟
اگر کسی بداند مزاجش سرد یا گرم است، میتواند وقتی مادهغذاییای به او صدمه میزند و گرمی یا سردیاش را بیشتر میکند، بفهمد سرد است یا گرم. راه دیگر هم پرسش از متخصصان طب سنتی است چون خیلی باورها در این مورد غلط است؛ مثلا خیلیها فکر میکنند خاکشیر سرد است در حالی که گرم و تر است یا بادمجان گرم و خشک و سودازاست در حالی که برخی آن را سرد میدانند!
● و اما چند خوراکی گرم و سرد پاییزی!
گرم: گردو، کاکائو، خاکشیر، بادمجان
سرد: پرتقال، نارنگی، انار، خیار، ازگیل (برخی منابع) و ماهیهای اقیانوس