قدرالسهم آپارتمان ونحوه محاسبه آن
قدرالسهم آپارتمان چیست؟
منظور از قدرالسهم آپارتمان سهم هر واحد آپارتمانی از زمین اختصاص داده شده به کل مجتمع آپارتمانی است که اصطلاحاً به آن سهم اعیان از عرصه نیز گفته میشود.
تعیین میزان قدرالسهم زمین بیشتر در زمانهایی مانند تقسیم ارث و میراث، خراب کردن مجتمعهای آپارتمانی قدیمی و نوسازی مجتمع جدید اهمیت پیدا میکند و دربارهی آن مطالعات و محاسبات کارشناسی صورت میگیرد.
برای مثال بعضی از مجتمعهای آپارتمانی ممکن است در زمینهای بزرگی به مساحت 1000 متر یا 2000 متر ساخته شوند؛ در اینگونه از مجتمعها واحدهای آپارتمانی علاوه بر ارزش ذاتی خود، دارای ارزش مازادی هستند که به دلیل قدرالسهم زمین به آنها تعلق میگیرد.
در این صورت آن دسته از افرادی که قصد خرید چنین آپارتمانهایی را دارند، میتوانند بر روی متراژ زمین و بالا بودن میزان قدرالسهم آپارتمان به عنوان یک امتیاز حساب کنند؛ زیرا در حالت عادی چنین مسئلهای تأثیر زیادی بر روی قیمت ندارد در حالی که بعدها در مواقع مقتضی میتواند یک امتیاز با ارزش محسوب شود.
هرچقدر مساحت قدرالسهم ملک بیشتر باشد، ملک دارای ارزش بیشتری خواهد بود؛ بنابراین آن دسته از مجتمعهای آپارتمانی که در زمین وسیعتری بنا شده باشند، دارای قدرالسهم آپارتمان بیشتری بوده و از ارزش بیشتری برخوردار هستند.
قدرالسهم آپارتمان ونحوه محاسبه آن
در محاسبه قدرالسهم آپارتمان متراژ ساختمان و متراژ عرصه دو عدد اصلی هستند؛ برای مجتمعهایی که واحدهای آپارتمانی آن متراژی برابر با یکدیگر دارند، قدرالسهم زمین بر اساس تقسیم متراژ کل ساختمان بر تعداد واحدهای آپارتمانی محاسبه میشود که فرمول این محاسبه را میتوان به صورت زیر نیز نوشت:
قدرالسهم زمین = تعداد کل واحدهای آپارتمانی ÷ متراژ کل ساختمان
با توجه به این فرمول مشاهده میشود که در این حالت قدرالسهم زمین به میزان مساوی در بین کل واحدها تقسیم میگردد.
حالت دوم محاسبه قدرالسهم آپارتمان حالتی است که واحدهای آپارتمانی یک مجتمع دارای مساحتهای مساوی نباشند؛ در این صورت باید نسبت مساحت هر واحد در قدرالسهم آپارتمان لحاظ شود. برای این حالت نیز میتوان از فرمول زیر استفاده کرد:
قدرالسهم زمین = جمع مساحت کل واحدهای مسکونی ÷ (متراژ واحد آپارتمانی * متراژ کل ساختمان)
این فرمول حالت کلیتری از فرمول اول است و برای محاسبه قدرالسهم آپارتمان در تمام مجتمعها با هر متراژی صدق میکند.
حال برای روشن شدن هرچه بیشتر این موضوع برای هر کدام از حالتهای ذکر شده مثالی را بررسی میکنیم؛ برای حالت اول فرض میکنیم ساختمانی با متراژ کل 300 متر(مساحت اعیان) دارای 6 واحد آپارتمانی است که هرکدام از آنها 100 متر مساحت دارند. در این حالت قدرالسهم زمین بر اساس فرمول اول از تقسیم 300 متر بر تعداد 6 واحد به دست میآید:
50 متر = 6 واحد ÷ 300 متر
مشاهده میشود که در این حالت قدرالسهم ملک 50 متر به دست میآید. حال برای حالت دوم که متراژ واحدها با یکدیگر مساوی نباشد یک مثال را بررسی میکنیم؛ فرض کنید در یک مجتمع مسکونی با متراژ کل 2000 متر 5 واحد 100 متری و دو واحد 250 متری وجود دارد؛ در این صورت با توجه به فرمول دوم برای میزان قدرالسهم زمین یکی از واحدهای 250 متری خواهیم داشت:
500 متر = (250 * 2) +(100 * 5) ÷ (250 متر * 2000 متر)
همانطور که مشاهده میشود در این حالت مساحت قدرالسهم آپارتمان 500 متر خواهد بود.